Był temat o tolerancji - Teoretycznie to samo aczkolwiek, nie kazdy powie ze brak jej to juz rasizm.(wiec zalozylem oddzielny glupi top ofc xDD)
Na początek cos mądrego ;
Rasizm, dyskryminacja rasowa (z fr. le racisme od la race – ród, rasa, grupa spokrewnionych) – paranaukowa ideologia oraz wypływające z niej zachowania przyjmujące założenie wyższości niektórych ras ludzi nad innymi. Przetrwanie tych "wyższych" ras staje się wartością nadrzędną i z racji swej wyższości dążą do dominowania nad rasami "niższymi". Większość ideologów rasizmu opiera się na różnicach w wyglądzie ludzi
.
Rasizm nigdy nie był ideologią jednolitą, zmieniał się i ewoluował, toteż nie istnieje modelowy wzór rasizmu – jego istotę można badać wyłącznie poprzez historię.
Heh. Ale się rozpisałeś Wego. Same cytaty prawie. I pytanie denne. Znaczenie słowa rasizm? Rasizm to tępienie ludzi o innych kolorach skóry. Oto znaczenie słowa rasizm.
Za rasistę się nie uważam, rasistów nie toleruję. Zarówno białych jak i czarnych.
Hmmm, problem jest ten ze tu nie ma o czym pisac : P - moze ja sie wypowiem
Ja uważam sie za rasiste - nie ukrywam tego ^^
Dlaczego ?
Nie tepie ludzi innej rasy, jednakze zawsze lepiej patrze na czlowieka bialego (z pozoru idealnego : P). Przykladowo :
Gdyby mi przyszlo rozmawiac z czlowiekiem rasy czarnej(ew.zoltej - ale do nich mam mniejszy dystans) nie czulbym sie komfortowo. Ja za rasizm uwazam nie rowne traktowanie ras - myslenia ze jest sie lepszym(?)
Najbardziej odpychajacy sa dla mnie murzyni (w wioska ogień - w wioska święto xD)
Dlaczego ? Odpowiedz jest prosta - nie wiem.
Gdybym kiedys obudzil sie czarny (a kapiel by nie pomogla) pocialbym sie i skoczyl z mostu ...
Co do żydow to juz imo bardziej kwestia tolerancji - wiec sie nie wypowiem
Mówi sie ze to tylko kolor, ale kazdy - czarny , bialy - zolty (nawet czerwony...) - ma swoja kulture i jej sie trzyma
Sam nie pochwalam rasizmu. Czy toleruje ? - nie wiem
Osobiscie wolałbym zeby na calym swiecie zyli ludzi rasy bialej (co nie oznacza ze nie byloby nudniej ...),jednak nie mowie zeby ludzi o innym kolorze wytepic i pozabijac. Jak sie tak dluzej zastanowie nad tym co napisalem to tego czytac nie idzie O,o. Jak to ktos przeczyta to jest masohistą xD
Rasizm-dyskryminacja innych ras... wkurza mnie takie cos, ze ktos jest czarny to do kopalnim ktos czerwnony to na pal czy so w tym stylu (ja spie troche jakby wiec moge pisac durnoty, wybaczcie ;p). Rasistą nie jestem, gardze rasistami, nazistami i innymi tego typu idiotami....... Jak to Arti pisał (w innym temacie o homo bodajrze) na pal z nimi, powywieszac, poubijac!
[ Dodano: Nie Sie 26, 2007 12:53 am ]
Wego pisze:Gdyby mi przyszlo rozmawiac z czlowiekiem rasy czarnej(ew.zoltej - ale do nich mam mniejszy dystans) nie czulbym sie komfortowo. Ja za rasizm uwazam nie rowne traktowanie ras - myslenia ze jest sie lepszym(?)
Najbardziej odpychajacy sa dla mnie murzyni
U mnie odwrotnie. Zółtki mniej lubie, a murzynem chciałbym być ;D (wewnatrz jestem czarny i tak ;p)
Murzyni są spoko zwłaszcza jak sie z jakimś dobrze skumplujesz i bez żadnych obaw że Cie skopią będziesz mógł mówić do niego Nigger a On do Ciebie Honkey
Żółtki są mi obojętni
a czerwoni też są spoko
Ja chce być czarny ;(
ćwoki! jak ktoś żyje na tym forum, to niech pisze na mail barts10@gmail.com
No cóż Rasizm jest to dyskriminacja innych tylko dlatego ze mają inny kolor skóry.Czyli miślenie np.że biali są lepsi od czarnych.Ja jestem przeciwko rasizmowi ale jednak jest w tym troche racji np.biali nigdy nie będą skakać i biegać tak dobrze jak czarni natomiast czarni nie mają chyba tylu nobilistów co biali.TO tylko przykład
Rasizm? Oj nie. Do czarnych mam stosunek bardzo pozytywny - sam chętnie byłbym czarny, ale oczywiście nie "czarnym w Polsce", bo tacy maja przesrane. Żółci? Też fajni. Cieszyłbym się gdybym był np. japońcem i mógł swobodnie oglądać wszystkie najlepsze anime w swoim języku. Czerwoni? Nie mam zdania...ale też spoko xD Więc rasistą nie jestem xD
Śmiejesz się bo CHRZEŚCIJAŃSKA Europa łapała mniej od siebie rozwiniętych technicznie Afrykańczyków w klatki i wywoziła do obozów pracy? Że zrobili z nich niewolników ze względu na ich opóźnienie gospodarcze? To tak, jakby teraz do Polski przyjechało USA i nas zabrali w kajdanach do pracy, bo jesteśmy słabiej rozwinięci.
Wego pisze:Co do żydow to juz imo bardziej kwestia tolerancji - wiec sie nie wypowiem
Nie mam nic do żadnych ras, ale powiem tyle - w ameryce panuje wielki rasizm . Zauważcie: Nie ma takiej dzielnicy, czy miejsca do której murzyn by nie wszedł, zaś biały lepiej żeby się trzymał z dala od ich dzielnic bo może zostać obity To tyle ;p
krova pisze:Śmiejesz się bo CHRZEŚCIJAŃSKA Europa łapała mniej od siebie rozwiniętych technicznie Afrykańczyków w klatki i wywoziła do obozów pracy? Że zrobili z nich niewolników ze względu na ich opóźnienie gospodarcze? To tak, jakby teraz do Polski przyjechało USA i nas zabrali w kajdanach do pracy, bo jesteśmy słabiej rozwinięci.
nie napisalem tak - rasizmu nie popieram, ale rasista jestem
cóż, myślę, że nie jestem rasistą, aczkolwiek za białą rasą nie przepadam. jest mi szkoda, ze nie jestem czarny (i ze niestety urodzilem sie w Polsce), ale coz, bede pierwszym polakiem ktory pokaze czarnym kto lepiej gra w kosza ;D azjatow lubie, bo dzieki nim w sumie przegladam to forum ;0 a czerwoni sa spoko, bo maja slaba glowe (lul)
Osobiście nie wiem jak murzyni dali się złapać w siatę na własnym podwórku... Ale niech sobie żyją. Przynajmniej dobrą muzykę robią i się nie wpieprzają we wszystko jak Żydzi.