Chrześcijaństwo

Sprawy na zupełnie inne tematy - nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Post autor: krova »

Wszystkie hasla byly wykonane, nieudolnie ale byly. A czy glowne haslo chrzescijanstwa ('kochaj blizniego swego') bylo wykonane podczas krucjat?

Na Kubie tez jest komunizm :)
Obrazek

-Jest jakaś miara szczęścia?
-Tak, promile.

Obrazek
Acer
SSJ 5

Post autor: Acer »

A czy ja mówię, że Kościół wszystkie hasła spełnił? Wy nie potraficie czytać ze zrozumieniem.
Ostatnio zmieniony pt lis 09, 2007 9:34 pm przez Acer, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja (1-09-2008 12:44)
kolumb wszedł na twoją starą i myślał że to ameryka
Pepek (1-09-2008 12:46)
A po Twojej doszedl do Indii i Antarktydy
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Wyslales tamtego posta rowno ze mna, wiec sie tak nie pień :O

Ja nie mowie co bylo dobre, a co zle. Tylko nie interesuje mnie to, ze chrzescijanstwo i kosciol sa dobre, 'bo tak'. Komunizm tez jest dobry, 'bo tak'. I co? Nie widzisz ani krzty podobienstwa?

Trzeba podejsc do sprawy jasno: wszystko co robimy, jest dobre (z naszego punktu wizdenia). Zawsze pragniemy tylko dobra, swojego lub innych. Ale nie widzimy drugiej strony medalu... dobra wszystkich.
Obrazek

-Tak, promile.

Obrazek
Acer
SSJ 5

Sorry nie patrze na godziny wysłania.
Ale ja nie mówię, że Kościół jest dobry bo tak. On jest (a raczej był) dobry, bo miał na celu szerzyć dobro i wiarę w Boga, a służy teraz rzeczom raczej różnym.
Awatar użytkownika
Drake
Golden Oozaru
Kontakt:

Post autor: Drake »

No właśnie krova ma tu racje że to co widzisz zależy od miejsca gdzie stoisz.Spójrzmy na tą sytuacje ze nasi chrześcijanie tłukli innowierców jak popadnie(krucjaty)co według nich było dobre a według tamtych z kolei było to zle.Teraz patrz terroyści walczą w imie swojego boga i tłuką nas co według nich jest dobre a według nas złe.Widzisz podobieństwo??
http://www.mist-village.zobacz.com.pl/ fajna stronka anime(duży download)polecam
http://www.otwieramy.pl/?p=140130 kliknij to mi pomoże:Pp
Awatar użytkownika
Rav
;)
Kontakt:

Post autor: Rav »

Polecam to nagranie z pewnych rekolekcji (m. in. o tym, na czym polega Zbawienie - nie zacytuję dokładnie, ale ksiądz przedstawił to w mniej więcej taki humorystyczny sposób: Kiedy staniemy przed Bogiem i Bóg zapyta się nas kim jesteśmy, my odpowiemy: "Jezus Chrystus" i Bóg się "pomyli" i nas wpuści do Królestwa Niebieskiego) : http://sychar.wrzuta.pl/audio/wFOpfO03c ... io-podobne

Moja wiedza o Zbawieniu jest taka: Po śmierci spotykamy się z Bogiem, jeśli jesteśmy do Niego podobni i umiemy go kochać, to to jest właśnie Zbawienie, Niebo, a my jesteśmy niewyobrażalnie szczęśliwi. Piekło to jest odrzucenie miłości Boga, gdy wiemy, że nie jesteśmy Jego godni. I wtedy cierpienie wieczne jest niewyobrażalne. Czyściec to przemiana swojego serca, przygotowanie się do miłości do Boga.

Grzech ciężki to otwarte sprzeciwienie się Bogu, świadome i dobrowolne, w ważnej sprawie. Czyli, jeśli ktoś wie, że to złe i to robi. Grzech lekki, to to, co nas odróżnia od Boga. Powinniśmy postępować tak, jak by postąpił Jezus Chrystus, jeśli chcemy być Święci.

Do Kościoła mam oczywiście pozytywny stosunek. Bardzo wiele mu zawdzięczam. Bardzo wiele mi daje co niedzielę. Bóg dał ludziom Kościół, by pomóc im się zbawić.

Do tych, którzy krytykują Kościół: rozumiem, przytaczacie różne historyczne fakty, ok. Chrześcijaństwo było wypaczane, faktycznie. Ale zmierzacie do czegoś konkretnego? Wolelibyśćie, by Kośćiół został zlikwidowany?
...::: Keep Calm & Follow your Joy :::...
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Rav oczywiscie, ze nie wolalbym zeby Kosciol zostal zlikwidowany. Ja osobiscie mam w nosie historyczne fakty, bo bylo to dawno, tamci ludzi zmarli setki lat temu, a teraz sa nowi nie majacy nic wspolnego z ich zbrodniami.

Moja 'klotnia' zaczela sie od moherow. Jakim prawem chca one mi narzucic jakikolwiek stosunek do Kosciola? To powinien byc moj prywatny wybor. Wiec fanatycy jednak nadal istnieja i wlasnie to mnie w obecnej sytuacji boli. Ogromnie psuja one wizerunek tej religii. Chrzescijanstwo - kazdy sam, do wyboru; przekraczanie granicy prywatnej przestrzeni drugiego czlowieka - nigdy.
Obrazek

-Tak, promile.

Obrazek
Awatar użytkownika
Dyakou
SSJ 3

Post autor: Dyakou »

Według mnie, chrześcijaństwo, jak każda wiara jest wyborem pewnej drogi, z którą człowiek będzie żył do końca życia trzymając się jej w ściśle wybranym przez siebie obszarze.
Nie znam ludzi, którzy za wiarę oddaliby życie, nawet jeśli tak zostało powiedziane. Jest to bowiem jedynie wybór człowieka, droga, którą sam sobie obrał.

Nigdy mocno nie wierzyłem w Boga, ale utrzymywały mnie takie słowa jak ,,Polska to wielki chrześcijański kraj". Trudno w to wierzyć dalej, słysząc radio maryja, czy widząc pazernych księdzów latających z tacami po kościele.

Jak już powiedziałem, jest to kwestia wyboru, lecz chrześcijaństwo wpajali nam od urodzenia. Szczerze chciałbym urodzić się inną religią, piękniejszą, bo i w nią przecież mógłbym uwierzyć, jeżeli pozwalałyby na to okoliczności.
Jeżeli jednak wiara, którą ktoś sobie wybrał - mówię o chrześcijaństwie - i widzi, że nie pasuje mu na przykład kościół mimo to, że jest on podstawą wiary- czemu w ogóle jej nie porzucić?
Obrazek
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Post autor: pp3088 »

Rav pisze:Do tych, którzy krytykują Kościół: rozumiem, przytaczacie różne historyczne fakty, ok. Chrześcijaństwo było wypaczane, faktycznie. Ale zmierzacie do czegoś konkretnego? Wolelibyśćie, by Kośćiół został zlikwidowany?
Kris (18-07-2008 22:04)
Ja marzę, aby zobaczyć Pepsona bez koszuli *_*

Kocham Cię Patrycjo :*
Acer
SSJ 5

pp3088 pisze:
Rav pisze:Do tych, którzy krytykują Kościół: rozumiem, przytaczacie różne historyczne fakty, ok. Chrześcijaństwo było wypaczane, faktycznie. Ale zmierzacie do czegoś konkretnego? Wolelibyśćie, by Kośćiół został zlikwidowany?
Awatar użytkownika
Barni
SSJ 5

Post autor: Barni »

Budynek. Babcie mają zwyczaj pytania "Byłeś w kościółku?", a nie "Zwierzyłeś się Bogu ze swoich problemów ?"

Przynajmniej moja tak ma.
Obrazek

.
Awatar użytkownika
Pitti
SSJ 5

Post autor: Pitti »

Dzis zmusili mnie do pojscia do kosciola Xd. Poszedlem do kolegi.... ogolnie sie wkurzylem bo moglem bleacha wczesniej skonczyc :P
Obrazek

I'll become The King of Pirates!
Awatar użytkownika
Dyakou
SSJ 3

Post autor: Dyakou »

Masz ciekawych rodziców, skoro ci każą chodzić do kościoła xD. Pozostało się ich zapytać kiedy Ci zawiążą buciki ;]
Obrazek
Awatar użytkownika
Pitti
SSJ 5

Post autor: Pitti »

Dyakou pisze:Masz ciekawych rodziców, skoro ci każą chodzić do kościoła xD. Pozostało się ich zapytać kiedy Ci zawiążą buciki ;]
Stary wogle dzisiaj cos mu odwalilo Xd. Juz od czasu bierzmowania nie chodzilem do kosciola i bylo spoko :D, az tu nagle psikus XD.
Obrazek

I'll become The King of Pirates!
Awatar użytkownika
Rav
;)
Kontakt:

Post autor: Rav »

Barni pisze:Budynek. Babcie mają zwyczaj pytania "Byłeś w kościółku?", a nie "Zwierzyłeś się Bogu ze swoich problemów ?"

Przynajmniej moja tak ma.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci ... budynek%29
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci ... nizacja%29
...::: Keep Calm & Follow your Joy :::...
ODPOWIEDZ