Religia, tak czy nie?

Sprawy na zupełnie inne tematy - nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bobercik
SSJ 5
Kontakt:

Post autor: Bobercik »

skibix pisze:Wolną wolę ? Gdzie ? Kiedy uzyskaliśmy coś takiego ? Jak można mówić o wolnej woli skoro nam nażuca jakieś dobre uczynki a jeśli go nie posłuchamy to kara . I to jest wolna wola ? Oczywiście że nie. Musimy to robić co on chce a jak nie to cenzura ..... :lol:

Tak wolna wola! Bo od Ciebie zależy co zrobisz! Bóg wyciąga do Ciebie pomocną dłoń. Twój wybór czy ją złapiesz czy pójdziesz sam.
Obrazek
Awatar użytkownika
skibix
SSJ 5
Kontakt:

Post autor: skibix »

To powiedz mi dlaczego zwierzęta nie rozróżniają dobra od zła ? Ponieważ naprawdę nie ma czegoś takiego. Człowiek to wymyślił. Zaraz mi tu pewnie wyskoczysz z textem że zwierzęta nie mają duszy. A może człowiek ją ma ? Kiedyś ktoś ją widział albo ją słyszał ? Jeśli mi powiesz o duchach to ja ci powiem że słyszałem również o złych duchach zwierząt które nawiedzają różne miejsca. To jest kolejny dowód na to że Boga nie ma (i ostatni dowód : ON !).
Awatar użytkownika
Barni
SSJ 5

Post autor: Barni »

Zwierzęta nie rozróżniają dobra od zła, bo są o wiele mniej rozwinięte.
Obrazek

.
Awatar użytkownika
skibix
SSJ 5
Kontakt:

Barni pisze:Zwierzęta nie rozróżniają dobra od zła, bo są o wiele mniej rozwinięte.
A czy człowiek jest na tyle rozwinięty aby je rozróżniał ? Bo ja jakoś twierdze że większość ludzi nie :neutral: .
Awatar użytkownika
Barni
SSJ 5

Post autor: Barni »

No.. chominidy są mądrzejsze, one rozpoznają.
Obrazek

.
Awatar użytkownika
skibix
SSJ 5
Kontakt:

Barni pisze:No.. chominidy są mądrzejsze, one rozpoznają.
Ale znamy tylko 1 przedstawiciela tego gatunku więc nie możemy oceniać czy cała reszta jest również tak inteligentna jak ten osobnik :wink:
Awatar użytkownika
Bobercik
SSJ 5
Kontakt:

Post autor: Bobercik »

skibix pisze:
Barni pisze:Zwierzęta nie rozróżniają dobra od zła, bo są o wiele mniej rozwinięte.
A czy człowiek jest na tyle rozwinięty aby je rozróżniał ? Bo ja jakoś twierdze że większość ludzi nie :neutral: .

Tak. Bóg dał nam rozum, bardziej rozwinięty niż rozum zwierząt. A zwierzątka mają duszę! Nie oglądałeś filmu "Wszystkie psy idą do nieba" ? xD Nie wiem co dalej napisać. Zadaj następne pytanie!
Obrazek
Awatar użytkownika
bulma300
SSJ 3

Post autor: bulma300 »

Ja jestem Agnostyczką.
Agnostycyzm to pogląd, według którego nigdy nikomu nie uda się dowieść istnienia Boga,
ale nie ma też możliwości dowiedzenia, że Boga nie ma.Agnostyk, w przeciwieństwie do ateisty, nie twierdzi "Bóg nie istnieje".
Twierdzi tylko, że nie wiadomo czy jest i w związku z tym jest to kwestia wiary,
a nie poznania. Agnostycyzm religijny odrzuca wszystkie treści religijne,
zawarte w tradycji i świętych księgach uważając, że ich wartość poznawcza jest
zbliżona do baśni czy legend.
Awatar użytkownika
skibix
SSJ 5
Kontakt:

Mówisz że Bóg dał nam rozum bardziej rozwinięty od zwierząt. A czy nie powodujemy efektu cieplarnianego przez co nasze wnuki (może nawet i nasze dzieci) będą cierpieć za naszą głupotę ? Przecież wiemy że ten efekt powodujemy a i tak prawie nic nie robimy aby temu zaprzestać . I czy to jest dobre ? Zwykły , przeciętny obywatel używa dezodorantu przez co niszczy powłokę ozonową (czy jakąś tam , w każdym bądź razie atmosferę xD) przez co są w niej dziury. I to jest ten nasz wspaniały rozum dzięki któremu co drugi z nas o tym nie wie :wink: .
Awatar użytkownika
Kris
Avanger

Post autor: Kris »

Haha, to już robi się mały off, który jednak ma swoją prostolinijność, jednak nie o to chodzi.

Zwierzęta.. naprawde skibix tak uważasz? zwierzęta odróżniają dobro od zła bardziej niż ludzie, ludzie nie znają tak naprawdę granicy dobra od zła, bo tak naprawdę co dla jednego jest dobre dla drugiego jest złe. To jest dyskusja, która ma obustronne racje, jednak zazwyzcaj wywodzi się z tego, że zwierzęta wyczuwają niebezpieczeństwo. To tak jak np. matka przed stratą syna
Obrazek

Obrazek
1. Kris ma ZAWSZE racje
2. PP3088 ma prawie zawsze racje
3. : >
Bliz
SSJ 5

Post autor: Bliz »

Rozum rozumem, a postepowanie wg rozumu to jest inna sprawa (odnosze sie tez do wolnej woli)
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Post autor: krova »

Hmmmm....

Kiedy patrzymy na zwierzeta i widzimy, ze wiekszy zabija mniejszego to uwazamy to za cos zlego. Jednak akceptujemy to, bo nie bylo wyboru, to jedyna droga aby przetrwac. A co z czlowiekiem? Czlowiek zabija miliony zwierzat, zeby sobie pojesc, chociaz rownie dobrze moze zyc na samych roslinach.

Nie wiem jaki jest sens tej dyskusju. Gdyby byly jakiekolwiek powazne dowody na istnienie czy tez nie istnienie Boga, wiara stracilaby sens.
Obrazek

-Jest jakaś miara szczęścia?
-Tak, promile.

Obrazek
Awatar użytkownika
skibix
SSJ 5
Kontakt:

Dlatego wiara nie ma sensu ponieważ dla mnie to oczywiste że Boga nie było i nie ma :wink: . Ale to tylko jest moja opinia i nie każdy musi się z nią liczyć. Możecie robić co chcecie , wasza sprawa że marnujecie swoje życie na mszach :lol: .
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Post autor: krova »

Jestes dziwny Skibix. Co ma msza do wiary? Nie widze najmniejszego zwiazku. Ja nie tylko wierze, ze istnieje sila wyzsza, ja jestem tego pewien. Czuje to tak samo jak czuje bicie swojego serca. Nie naklania mnie to ani do chodzenia do kosciola, ani do wyznawania zadnej religii.
Obrazek

-Jest jakaś miara szczęścia?
-Tak, promile.

Obrazek
Awatar użytkownika
skibix
SSJ 5
Kontakt:

Msza ma dużo do wiary ponieważ na niej naszą wiarę wyznajemy (tak jest uznane przez kościół a jak ktoś tego nie robi to cheretyk i będzie się smażył w piekle :lol: ). Ja nie czuje bicia swojego serca a skoro jesteś pewien że jest istota wyższa to musisz wyznawać jakąś wiarę ponieważ z czasem ta myśl nie da ci spokoju :mad: .
ODPOWIEDZ