Co to za techniki?

Sprawy nie dotyczące strony, ale na temat DB.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mac402
Game Maker

Co to za techniki?

Post autor: mac402 »

Może ktoś będzie w stanie mi pomóc. Poniższe techniki podobno były w anime/filmach, nie ma ich w mandze. Jeśli ktoś jest na tyle obeznany, że wie na czym one polegają to bym prosił o informacje. A chodzi mi o:

Kizuato no Chiyu - używał(użył?) jej podobno Piccolo w anime, z tłumaczenia wynika, że oznacza "leczenie blizn"

Chou Keekai - używane przez Garlica Jr i innych Mazoku, gdyby było "chou kikai" to oznaczałoby "super mechanizm/instrument", ewentualnie "super cud"

Nendouriki - technika Janemby, która oznacza coś w stylu "gliniana siła?"

I jeszcze jedna rzecz: Czy ktoś zna japońską nazwę techniki, której uczył Chintaiken w fillerze anime DB. Funimation to przetłumaczyło jako 'Phantom Star', ale jako że to funimation, wcale może nie mieć związku z oryginalną nazwą.
Kyra
SSJ 4+

Post autor: Kyra »

Nendouriki-technika janemby ja rozumiem to jako ze jego cialo by bardzo giętkie i caly czas sie odnawial podobnie jak bubu ale potym przyjoł nowo forme ale nie jestem tego pewnien
Obrazek
Awatar użytkownika
BH Daimaouji
SSJ 5

Post autor: BH Daimaouji »

Kyra pisze:Nendouriki-technika janemby ja rozumiem to jako ze jego cialo by bardzo giętkie i caly czas sie odnawial podobnie jak bubu ale potym przyjoł nowo forme ale nie jestem tego pewnien
Janemba (w przeciwienstwie do Buu) nie moze sie odnawiac
I jeszcze jedna rzecz: Czy ktoś zna japońską nazwę techniki, której uczył Chintaiken w fillerze anime DB.
Kim jest Chintaiken?

Co do techniki Janemby , to moze o nia chodzi?

http://images.myfavoritegames.com/galle ... 2_1808.jpg
http://images.myfavoritegames.com/galle ... 2_1809.jpg
http://images.myfavoritegames.com/galle ... 2_1815.jpg
Piszcie do mnie BH , nie BH Daimaouji

"100% JBH !!" - Nie wiem o co ci chodzi astarot , ale jesli to ma być obraza , to chyba miałeś SIEBIE na myśli

Angela Mioduńska Buga 2008-2014
Ayla Mioduńska 2003-2019
Awatar użytkownika
mac402
Game Maker

Nendouriki może znaczyć "gliniana siła" albo "lepka siła". Więc może to być atak przy pomocy tych cukierków, albo jakieś wykorzystanie swojego ciała żeby kogoś uwięzić chociaż tego nie pamiętam w filmie.

Chintaiken - występuje w fillerze między RR Saga a 22 TB. Prowadzi szkołę walki i ma walczyć z mistrzem rywalizującej szkoły - Tenronem, ale niestety jest chory i prosi Goku by reprezentował jego szkołę. Goku w walce z Tenronem używa właśnie techniki Chintaikena, która wygląda mniej więcej tak, że wokół użytkownika zaczynają wirować jego podobizny a'la Zanzoken, które zadają ciosy i kopnięcia.
Awatar użytkownika
KenjiMG
Przeciętny wojownik

Post autor: KenjiMG »

Wg mnie technika o której mowa to nic innego jak zanzooken. Przynajmniej tak wywnioskowałem gdy opisywali ją w anime i gdy Goku jej użył.
Awatar użytkownika
mac402
Game Maker

Cóż, udało mi się dorwać japoński odcinek DB i teraz już wiem. Jakby ktoś był ciekawy to technika szkoły Chinke Seikyoku nazywa się Genseiken, co po ang. tłumaczy się jako 'Illusion Star Fist', więc tłumaczenie w dubbingu (Phantom Star) nie było aż tak dalekie od prawdy.

Update: Ok, wszystko to już znalazłem więc temat do zamknięcia.

Gwoli ścisłości:

Kizuato no Chiyu - technika pozwala Piccolo szybko zabliźniać swoje rany, podobno dzięki temu nie zadziałało na niego ugryzienie Yamchy w "Powrocie Garlica Jr'a"

Chou Keekai - kiedy 4 Mazoku unieruchamia Mr Popo a potem Kami-samę również w w/w sadze

Nendouriki - tak jak mówił BH
ODPOWIEDZ