Religia, tak czy nie?

Sprawy na zupełnie inne tematy - nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pitti
SSJ 5

Post autor: Pitti »

krova pisze:Czuje to tak samo jak czuje bicie swojego serca.
skibix pisze:Ja nie czuje bicia swojego serca
U mnie tak jak u Skibixa XD. Imo zeby wierzyc w Boga nie trzeba chodzic do kosciola. Tzn. wedlog kosciola trzeba, ale wedlog mnie nie ;p
Obrazek

I'll become The King of Pirates!
Awatar użytkownika
Kostek
USSJ

Post autor: Kostek »

Hmm Krova czyli wedle Ciebie to nie ma żadnej religi, ale siła wyższa jest, no ok a dasz mi na tą siłe wyższą dowody?? co ona takiego robi? i gdzie jest? czym jest? duchem? powietrzem? Istnienie boga na tle różnych religi samo się obala... bo jeśli naprawde by istniał to by niebyło innych religi itd. i gdzie był ten wasz bóg podczas holokaustu itd? Teraz mi powiecie, że tak musiało być i bóg tak chciał.. hmm to jest naprawde miłosierny.. niczym anioł śmierci... Dalej przez boga na świecie jest dokonywane wiele morderstw... jak wyznawcy jakiś religi zabijają w imię boga, bo wiera ze tak szybciej znajda sie w raju.. przykład? islamczycy, ale nie Tylko oni... heh dla mnie religia jest jakimś bezsensownym kultem który człowiek sobie wyimaginował bo miał potrzebe aby w coś wierzyć...

Jak to powiedział pewien mądry człowiek... Steven Weinberg

Kod: Zaznacz cały

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy, potrzeba religii." 
Bliz co do odrosniętej nogi to taki dowód w pisemku nic nieznaczy... jakbym na żywo zobaczył jak ta noga powoli odrasta wtedy bym uwierzył.. bo takie pisemko to tak jakbym przeczytał Harrego Pottera i wierzył w magie itd.

Tak samo jest z biblią to jest dowód tylko i wyłacznie pisany... niema wystarczajacej liczby dowodów aby w to wierzyć.

Dalej wniebowzięcie maryji... dlaczego w bilbi niema o tym wzmianki? zostało to wymyślione podczas dekady Priusa II (papież) i on sam zamknoł się w komnacie i tak długo tam siedział aż wmówił sobie, że tak było... Jak go zapytano z kąd wie, powiedział że trzeba mu wierzyć na słowo.. i jaki to dodów? ŻADEN! tak jak i do innych bajek z bibli..[/code]
[center]Obrazek [/center]
Obrazek
Awatar użytkownika
Pitti
SSJ 5

Kostek pisze:Bliz co do odrosniętej nogi to taki dowód w pisemku nic nieznaczy... jakbym na żywo zobaczył jak ta noga powoli odrasta wtedy bym uwierzył.. bo takie pisemko to tak jakbym przeczytał Harrego Pottera i wierzył w magie itd.
Nawet jesli ta noga odrosla to i tak kto powiedzial, ze to dzieki Bogu? Bog nie przyszedl i nie powiedzial:"To ja to zrobilem. Teraz wierzycie?". Sa rozne anomalia...
Obrazek

Bliz
SSJ 5

Post autor: Bliz »

Ale sa na to domumenty... Zobaczcie czytacie nie sprawdzacie a juz macie czelnosc obalac bo w jakims pisemku czytalem... walcie sie religia jest a wy gowno wiecie z takim podejsciem jak napisalem...
Awatar użytkownika
Kris
Avanger

Post autor: Kris »

Bliz po uno : nie będe się walił bo teraz nie mam z kim, a z nimi napewno nie bo orientację mam normalną.

Po Dos : Twoja ostatnia wiadmość wygląda jakbyś nie miał kontr-argumentów na kostka.

Ciento/Trees :

Hahahahah, osobiśćie dla mnie nie ma możliwości, żeby jakikolwiek Bóg mógł sprawić aby komuś odrosła kończyna... dokumenty? serio ? wiesz jak łatwo sfałszować? bo ja wiem... No i raczej nie powineneś powiedzieć "macie czelność obalać " bo takie txt należą już i tak do nauczycieli, którzy są bezszelni mówiąc te słowa. Nie można powiedzieć tak do człowieka, który chce coś obalić... np. obalam że to co widzę nie jest prawidzwe.. światło wpływająca do mojej siatkówki powoduję że widzę takie kolory linie etc ;] więc to tak naprawde jest zasługa światła ;].

Quatro : Jeżeli coś się takiego stało to bym chciał znać relację tej osoby na której to się stało...wiesz w Ameryce też mają statek kosmiczny, w Polsce też mamy przedmiot, który nie chcemy wysłać do innych krajów ;]

BAM !
Obrazek

Obrazek
1. Kris ma ZAWSZE racje
2. PP3088 ma prawie zawsze racje
3. : >
Bliz
SSJ 5

Po first prosze o warna dla siebie za obraze wszystkich uzytkownikow forum
Po second a sprawdzaliscie w ogole? Jak mozna bylo sfalszowac odrosniecie nogi zebrakowi, ktorego codziennie ogladalo pare tys. ludzi, a pozniej ma ta noge. To poszukaj info o tym kolesiu czy cos... wszystko zostalo spisane, udokumentowane i potwierdzone przez komisje lekarska...

A nóż zrobił sobie przeszczep xd / Kris
Ostatnio zmieniony ndz lut 10, 2008 11:12 am przez Bliz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kostek
USSJ

No ale jeśli nawet ta noga odrosła w co wątpie.. to czy są dowody na to, że to przez boga? czy on powiedział "tak to ja zrobiłem moja zasługa jestem wielki blabla"? Jeśli juz odrosła to poprostu mógł być jakiś przypadek gdzie temu żulowi się dna pozmieniało i tak wyszło... (heh te denaturaty XD) a tak na serio czy ktoś interesował się żulem bez nogi? to np. że on sobie powiedział no noga mi odrosła to co? wszystcy w to uwierzyli? a no tak bo powiedział że mu się bóg objawił i stado mocherów rozpowszechniło wiare dając dotacje na ojczulka rydzulka aby to w radiu rozgłośnił :P tak tak :D brawo ^^
Obrazek
Bliz
SSJ 5

On byl z zamoznej rodziny, ale jak stracil noge z renty nie mogl sie utrzymywac to zaczal zebrac. Noga w ciagu 1 nocy odrosla? A w ciagu 1 nocy Ty urosles 2 m od kiedy sie urodziles? On sie modlil w bazylice czy gdzies i pozniej po paru pokoleniach postawiono w jego wiosce kaplice czy cos takiego. Odczep sie od o. Rydzyka...
Awatar użytkownika
Kostek
USSJ

Hmm sorry ale nie odczepie się od neigo, dla mnie on jest w ogóle niepoprawny moralnie i tam w swojej wierze religijnie... Co on takie dobrego zrobił dla kościoła? hm nic ale mniejsza o rydzyka... skoro żul był z zamożnej rodziny to chyba majątek i jego rodzina by go utrzymali? modlitwa co to jest, ktoś w myślach odmawia jakieś formułki itd. i co to przynosi no tak naprawde nic moim zdaniem to jest kolejna strata czasu... ja nie wierze w boga odkad pamietam bo zawsze dla mnie bylo to bzdurne i nieznam ani jednej modlitwy i szczerze dobrze mi z tym, kiedys stałem z kumplami przed kościołem i jakaś stara moherowa babcia mi zazeła truć o bogu a ja jej mówie, że jestem ateistą to mnie prawie laską pizgała XD
Obrazek
Awatar użytkownika
Bobercik
SSJ 5
Kontakt:

Post autor: Bobercik »

Ciągle chcecie dowody. Po co wam one, jak i tak Kostek stwierdziłeś (chyba Ty xD) że nic Cię do Boga nie przekona. A Ty Skibix szatanie :< będę darł się do Ciebie z nieba "Looord Maacix" a Ty do mnie z piekła "Loooord Booobeeeert". Zobaczymy kto wyjdzie na tym lepiej xD
Kostek, czepiasz się że Wniebowstąpienia Matki Boskiej nie ma w Biblii, itp. Ale czy to Bóg pisał Biblię? ;p Pismo Święte w wielu momentach kłamie. Jednak mimo wszystko to wspaniała książka, która jest bardziej popularna niż, o zgrozo, Harry Potter! Powtarzam kolejny raz - wszystko to kwestia wiary. Wybacz, że nie odpowiedziałem na wszystkie Twoje wątpliwości, ale dużo nowych postów i się wszystkich czytać nie chce ;p xD
Obrazek
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Post autor: krova »

Kostek pisze:a dasz mi na tą siłe wyższą dowody??
Dowody, dowody, dowody... Skoncz z tym.
Słowo WIARA, zawiera w sobie ten haczyk, ze jesli bedzie chodz jeden dowod, to straci ono sens. WIARA polega na przekonaniu bez najmniejszego dowodu na prawdziwosc.
Kostek pisze:co ona takiego robi? i gdzie jest? czym jest?
Nie mam pojecia. Pytasz mnie, jakbym znal plany Boga.
Kostek pisze:Istnienie boga na tle różnych religi samo się obala... bo jeśli naprawde by istniał to by niebyło innych religi itd.
Niby dlaczego? Ja nie widze najmniejszego zwiazku. Religie tworza ludzie. Wszyscy modla sie do jednego (tego samego) Boga, a ze nie potrafia tego pojac to juz ich wina, a nie jego.
Kostek pisze:dla mnie religia jest jakimś bezsensownym kultem który człowiek sobie wyimaginował bo miał potrzebe aby w coś wierzyć...
Powtarzam: Nie praktykuje religii, a mimo to wierze.
Obrazek

-Jest jakaś miara szczęścia?
-Tak, promile.

Obrazek
Awatar użytkownika
Kostek
USSJ

krova pisze:
Słowo WIARA, zawiera w sobie ten haczyk, ze jesli bedzie chodz jeden dowod, to straci ono sens. WIARA polega na przekonaniu bez najmniejszego dowodu na prawdziwosc.
Czyli wynika z tego, że wiara jest bez sensu bo wierzy się w nią tylko po to aby było w co wierzyć.. I jak kiedyś ktoś przedstawi takie argumenty, że kościól niebędzie miał już nic do powiedzenia i to wszystko upadnie to się dopiero niektórym ludzią oczy otworza, że w jaką bzdure wierzyle przez te wszystkie lata.. i może dopiero wtedy niebędzie wojen itd. bo wszedzie będzie jedna wiara a dokladniej ateizm...
Obrazek
Awatar użytkownika
Bobercik
SSJ 5
Kontakt:

Post autor: Bobercik »

Kostek pisze:
krova pisze:
Czyli wynika z tego, że wiara jest bez sensu bo wierzy się w nią tylko po to aby było w co wierzyć.. I jak kiedyś ktoś przedstawi takie argumenty, że kościól niebędzie miał już nic do powiedzenia i to wszystko upadnie to się dopiero niektórym ludzią oczy otworza, że w jaką bzdure wierzyle przez te wszystkie lata.. i może dopiero wtedy niebędzie wojen itd. bo wszedzie będzie jedna wiara a dokladniej ateizm...
Przez 2000 lat, nikt tego nie obalił. Czy tak się stanie? Nie wiem. Ty wierzysz w człowieka, który to obali, ja wierzę w Boga ;] Powtarzam - kwestia wiary. Zobaczymy po śmierci kto miał rację ;]
Obrazek
Awatar użytkownika
Pitti
SSJ 5

Ja wszystkich serdecznie zapraszam do mojego przyszlego krolestwa=piekla, bede tam rzadzil, wpadajcie po smierci, bedzie wesolo.
Obrazek

Awatar użytkownika
skibix
SSJ 5
Kontakt:

Post autor: skibix »

Pitti pisze:Ja wszystkich serdecznie zapraszam do mojego przyszlego krolestwa=piekla, bede tam rzadzil, wpadajcie po smierci, bedzie wesolo.
Ja z wielką chęcią wpadnę :twisted: . A co do ciebie Bobercik ...... wątpię byśmy po śmierci krzyczeli do siebie z piekła i nieba ponieważ coś takiego nie istnieje :) A nawet jak by istniało to piekło jest o wiele bardziej ciekawą propozycją :lol: . Mi w tym momencie przyszły do głowy słowa jednego z członków zespołu Kaliber44 : "Ktoś tam musi być , tak łatwiej żyć bo w to można uwierzyć ". I według mnie te słowa podsumowują całą wiarę :lol: .
ODPOWIEDZ