Patriotyzm

Sprawy na zupełnie inne tematy - nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Patriotyzm

Post autor: pp3088 »

Wielkie słowa. Wielkie czyny. Wielki termin. Choroba wieku XX. Narodowy socjalizm, faszyzm. W ogólnym rozrachunku osiągamy straszny kontrast. Przede wszystkim należałoby zadać pytanie czym jest patriotyzm. W moim odczuciu to szacunek dla ojczyzny, interesowanie się jej losami, występowanie w imieniu jej interesów. Jednakże definicja jest bardzo subiektywna i nie ona ma być przedmiotem dyskusji. Mianowicie jesteście patriotami czy nie?

Ja osobiście uważać się nie mogę. Nie lubię tego kraju za wiele czynników, choć raczej wypadałoby napisać, że za zamieszkującą ją ludność. Pomijając brak ambicji i piękna opinię na zachodzie(żeby nie być gołosłownym przytocze te najbardziej stosowne: pijak, złodziej, krętacz). Oczywiście wiele ludzi pracuje aby poprawić nam zaszarganą opinię, jednak fakty nie są optymistyczne. Żeby uzyskać pomoc od innego Polaka trzeba mu słono zapłacić. No cóż odeszliśmy trochę do kwestii moralnej, więc należy odpowiednio nakierunkować temat. Wracając do kochanej ojczyzny, naprawdę denerwującym jest fakt ludzi na ulicach i autobusach. Co chwile leży jakiś pijus, idzie łysy kark co patrzy na Ciebie, dawaj komórke albo ... Ludzie w autobusach są najpiękniejszym przykładem węwnętrznego rozerwania człowieka między współczuciem, a wstydem. Za każdym razem jadąc autobusem musze stać obok jakiegoś turpisty, od którego pachnie jak od stajni Augiasza, dodając umilająca rozmowę dwóch dresów gdzie co 2 słowo jest wulgarne, roznegliżowaną 13-letnia sikse kończąc na barku kultury starych dziadów(oczywiście są wyjątki). Wychodząc z autobusu, aż człowieka skręca. Porównałbym to do wyjścia z celi i zachłyśnięcia się świeżym powietrzem. Jednocześnie nie mogę zrozumieć dlaczego? Dlaczego ludzie w Polsce boją się mydła i kultury? Niby mamy 98% katolików(13% przyjmuje komunię) to powinno być dobrze. A już najbardziej dobijają mnie polskie organizacje nazistowskie komunistyczne i hippisi. Co do dwóch pierwszych to naprawdę dołujące jest nie znanie polskiej kultury i historii, osobiście zaproponowałbym im pobyt w oświęcimiu. Co do ostatnich są tylko denerwujący ;) Kolejnym ciekawym aspektem jest ciekawośc interlokutorów. Wystarczy slowo adekwatne i 50% osób robi minę jak by zobaczyło Pana Boga i kończy się dyskusja. Jedyne co umieją rozmawiać to o melanżach i kto zarzygał pościel, a kto stracił cnotę. Każdy temat czy to muzyka, literatura, filmy, polityka, czy nawet temat o pożywieniu skazany jest z góry na porazke. Osobiście mam w klasie z 6 ogarniających coś osób, na 35 to naprawdę imponujący wynik. Większośc bawią teksty o defekacji na twarz i zlizywanie z podłogi i ławek jakiś odchodów.
Myślę, żę czynnik ludzki jest ważny w temacie patriotyzmu, bo często słyszę argumenty typu: Koham Polskę, tu się urodziłem, tu straciłem cnotę i tu poznałem fajnych kómpli.
Zresztą nasz uroczy kraj jest ledwo resztką potęgi, którą kiedyś był. Naprawdę nie widzę pzoytywów, a do zwolenników argumentu o pochodzeniu mówie dosadnie: urodziłbyś się w Lesotho i też byś je kochał. Argument z serii brak mi argumentu wezne uderzę w coś co powinno imitować go.

Jak widać nie jestem patriotą. Bardzo mi przykro z tego powodu.

Pozdrawiam
Kris (18-07-2008 22:04)
Ja marzę, aby zobaczyć Pepsona bez koszuli *_*

Kocham Cię Patrycjo :*
Awatar użytkownika
Barni
SSJ 5

Post autor: Barni »

Dodam jedną głupotę:
W grach online polacy zachowują się w stosunku do innych polaków jak kutasy. O wiele przyjemniej gra się ze Szwedami, niż z rodakami, którzy niby powinni trzymać się razem. xD

Czy jestem patriotą? Nie wiem. Chyba nie. Na pewno nie oddałbym życia za Polskę. O polakach co myślę nie powiem, bo mi Arti da bana za słownictwo.
Obrazek

.
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Barni pisze:Dodam jedną głupotę:
W grach online polacy zachowują się w stosunku do innych polaków jak kutasy. O wiele przyjemniej gra się ze Szwedami, niż z rodakami, którzy niby powinni trzymać się razem. xD
Hehe krova wie co o tym mysle, bo mu ostatnio pisałem.

W każdej grze jedyne co umieją robić polaczki to naśmiewać się z innych, podczas gdy Szwedzi, Ltiwini daja jakies rady, albo gadają na temat Polaków w ich krajach(to mniej ciekawe).

Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Post autor: krova »

Za dlugi odcinek tego ff dales. Nie chce mi sie czytac. Moze pozniej.

Czy jestem patriota? Nie mam nawet pojecia, co to znaczy. Lubie Mazury i nie chce nigdy mieszkac gdzie indziej. To cos znaczy?
Obrazek

-Jest jakaś miara szczęścia?
-Tak, promile.

Obrazek
Awatar użytkownika
Pitti
SSJ 5

Post autor: Pitti »

Za dlugi odcinek tego ff dales. Nie chce mi sie czytac. Moze pozniej.

Czy jestem patriota? Nie mam nawet pojecia, co to znaczy. Lubie Mazury i nie chce nigdy mieszkac gdzie indziej. To cos znaczy?
Krova swoje panstwo na Mazurach zalozyl XDDDD

Co do Szwedow itp. ja tam pogadam z kazdym, ale przykladowo w JAKIEJS GRZE MMORPG zawsze byly wojny Polacy vs Brazylijczycy ew. Polacy vs inny narod ale naczesciej to I, a Szwedzi i Polacy zawsze wrogowie xD, wojny bez polakow nie bylo XD. Ja tam z polakiem wlasnie interesy zalatwiam na jego korzysc bardziej, a do innych nic nie mam, no moze wkurza mnie jak gadam z brazylijczykiem po angielsku a ten mi zacznie cfaniaczyc brazylijskim -.-
Ostatnio zmieniony pn sty 07, 2008 7:39 pm przez Pitti, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

I'll become The King of Pirates!
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

I zszedł temat na Tibię. Nie no spoko...

skasowałbym post ale się uśmiałem XD / Kris
Ostatnio zmieniony pn sty 07, 2008 4:54 pm przez pp3088, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pitti
SSJ 5

Post autor: Pitti »

I zszedł temat na Tibię. Nie no spoko...
To tylko taki przyklad cenz;p... Tibia jest jedna z wielu gier typu MMoRPG akurat podalem taki a nie inny przyklad bo tak mi sie chcialo. Jakbys tego nie komentowal (od razu wiedzialem ze cos takiego bedzie) to by nie bylo niepotrzebnej glupiej gadki mojej i Twojej.
Ostatnio zmieniony pn sty 07, 2008 4:56 pm przez Pitti, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

I'll become The King of Pirates!
Awatar użytkownika
Drake
Golden Oozaru
Kontakt:

Post autor: Drake »

No dobra nie ma się oc przejmować 90% schodzi na Tibie;pp.Jeśli chodzi o patriotyzm nie jestem patriotą bo nie otrzymałem nic od tego państwa więc niby dlaczego mam je bronić.
http://www.mist-village.zobacz.com.pl/ fajna stronka anime(duży download)polecam
http://www.otwieramy.pl/?p=140130 kliknij to mi pomoże:Pp
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Nie mam pojecia co ma Tibia do patriotyzmu. Post Pittiego to spam.

Drake: A co chcialbym dostac od panstwa? Daj mi jeden przyklad.
Obrazek

-Tak, promile.

Obrazek
Awatar użytkownika
Drake
Golden Oozaru
Kontakt:

CO chiałbym dostać od państwa.Przeda wszystkim spokój żeby zmienili te popieprzone przepisy,przestali robić z sibie idiotów,zniesli podatki od podatków i zajeli się ważnymi sprawami jak np.prywatyzacja szpitali i to na początek starczy
http://www.mist-village.zobacz.com.pl/ fajna stronka anime(duży download)polecam
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Drake pisze:spokój
Nie masz spokoju? Spisz, a w nocy ktos przychodzi do ciebie do domu i mowi, ze teraz on zajmuje to lozko?
Drake pisze:te popieprzone przepisy
Ktore?
Drake pisze:przestali robić z sibie idiotów
Kto?
Drake pisze:zniesli podatki od podatków
Nie ma takiego podatku, a reszta jest potrzebna.
Drake pisze:zajeli się ważnymi sprawami
To prawda, teraz pewnie graja w sejmie w bierki.
Drake pisze:np.prywatyzacja szpitali
Nie wiem jaki jest obecny program, ale taki punkt gdzies tam powinien byc.
Drake pisze:to na początek starczy
To dobrze. Male masz wymagania.

I w ogole dlaczego tak mocno mieszasz sejm do pojecia patriotyzmu? Twoj kraj to nie tylko rzad.
Obrazek

-Tak, promile.

Obrazek
Awatar użytkownika
Drake
Golden Oozaru
Kontakt:

Hah pozwól że wyjaśnie przykład popieprzonego przepisu.Gościowi założyli grzywne za to że zapopiekował się ranną sarną i za póżno, się z tym zarejestrował(takich jest więcej ale nie mam ochoty ich przzytaczać bo to śmiech na sali).Ci tzw.mądrzy politycy niech przestaną się wymądrzać, i czepiać się wszystkich(Ciekawe ile Owsiak sobie bierze z budżetu WOŚP).Reszta pdoatków jest potrzebna więc mówisz że np.podatek od deszczu(wprowadzony w Nysie)i podatek od darowizny są sensowne??Ta choćby zaskarżenie "Shreka"(tego specjalnego co leciał w święta na TVN) że tekst"Mame w łóżku zdybał a że ładna taka pokazał jej ptaka"jest o podtekście erotycznym i powinni zakarżyć tłumacza-_-trzymajcie mnie.Masz racje może kraj to nie tylko rząd ale zauważ że wielu ludzi kradnie aby utrzymać rodzine bo żyją w cenzura państwie.PO za tym wygląd państwa zależy głównie od sejmu.I ostania sprawa nie mam zamiaru poświęcać siedla państwa które chce mi zabrać większość pieniędzy.
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

W kolko piszesz to samo ... i jak dla mnie w kolko rownie bez sensu. Przepraszam, ale takie jest moje zdanie.

Przepisy- to dla ciebie ojczyzna?
Mozna zniesc wszystkie podatki i mieszkac w szalasach, kazdy dbajac o swoje.
Zaskarzenie Shreka? Olaboga... Gdzie tu lacznik z patriotyzmem? :O
Wielu ludzi kradnie, to prawda, a jak to sie ma do cenzura panstwa?

Przytaczasz rozne brzydkie sprawy, w ktorych widze sam offtopic. Daj mi jakies sensowne oskarzenia, a nie rzucasz czymkolwiek co przychodzi ci akurat do glowy.

Ja osobiscie nie chce domow i samochodow w Irlandii, chce tutaj male mieszkanko i szara srajtasme. Nie przeszkadza mi w tym stwierdzeniu ani sejm, ani konstytucja, ani podatek od deszczu.
Obrazek

-Tak, promile.

Obrazek
Awatar użytkownika
Drake
Golden Oozaru
Kontakt:

Ta tylko powiedz mi co jest fajnego w tym że większość ciężko zarobionej kasy idzie to kieszeni tych cenzura.Możesz nazwać mnie zasranym materialistom mam to gdzieś ale nie będe się cieszył z życia w kraju który wiele rzeczy mi zabiera nie dając w zamian nic.A ja nie będe się dla ojczyzny za nic poświęcał bo nie mam ku temu powodu.Jeśli ktoś chce niech się poświeca dla tego kraju bo ja nie będe,bo nie czuje sięw żaden sposób z nim związany.
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Powiedz mi, do czyjej kieszeni ida twoje pieniadze, bo albo jestem nieuswiadomiony, ale nie rozumiem o co ci chodzi.
Obrazek

-Tak, promile.

Obrazek
ODPOWIEDZ